test
Znaleziono 15 wpisów pasujących do wyszukiwanego hasła "geofizycznych"
Jeżeli nie odnalazłeś interesujących Cię wpisów załóż nowy temat
Powiadamiaj mnie o nowych wpisach
autor
11.02.2017 (rok temu)
11.02.2017 (rok temu)
A tak Pan Prezes odpowiedział (A ocenę, jak to się ma do rzeczywistości pozostawiam zainteresowanym sprawą a zwłaszcza uczestnikom "ewakuacji" i tym którzy powinni zostać o niej poinformowani):



w nawiązaniu do pytania KZ NSZZ Solidarność Geofizyka Kraków SA dotyczącego ewakuacji z Maroka pracowników Geofizyki Kraków SA w likwidacji, informuję, że pracownicy spółki otrzymali już wszelkie wyjaśnienia dotyczące zarówno przesłanek do podjęcia takiej decyzji, jak i organizacji oraz przebiegu samego procesu powrotu polskiego personelu do kraju. W myśl przyjętych w Grupie Kapitałowej PGNiG zasad, kwestie związane z komunikacją tego typu zdarzeń do pracowników znajdują się bezpośrednio w gestii zarządów poszczególnych spółek Grupy, a nie Zarządu PGNiG SA. W tym przypadku likwidatorzy spółki Geofizyka Kraków SA w likwidacji na bieżąco przekazywali jej pracownikom wszelkie informacje i wyjaśnienia związane z wycofaniem spółki z realizacji kontraktu w Maroku, w zakresie niezbędnym dla zapewnienia im należytej ochrony przed występującym na miejscu zagrożeniem.

Decyzja o ewakuacji obywateli polskich podyktowana była niestabilną sytuacją w regionie. GK PGNiG bardzo dogłębnie monitorowała i przeanalizowała sytuację polityczną w Maroku i na terenie Sahary Zachodniej. Rejon prac jest terenem okupowanym przez wojsko marokańskie i jednocześnie obszarem, na którym działają różnego rodzaju ugrupowania zbrojne. Z tego względu region charakteryzuje się znacznie podwyższonym ryzykiem, co oczywiście nie pozostawało bez wpływu na warunki i możliwości wykonywania prac geofizycznych. Obserwowane na terenie Sahary Zachodniej napięcie narastało od miesięcy - coraz częściej miały miejsce strajki podwykonawców i współpracowników, regularnie odbywały się również manewry wojskowe. Do ochrony bazy dedykowanych było kilkudziesięciu żołnierzy marokańskich, a przebywający w niej pracownicy mieli zakaz samodzielnych wyjazdów i przemieszczania się pieszo. Ponadto, polska ochrona informowała o braku możliwości zapewnienia przez wojsko bezpieczeństwa poza terenem bazy. Wobec takiego obrotu spraw sytuacja na miejscu nie mogła być dłużej uznawana za bezpieczną, a konsekwencją zaistniałego stanu rzeczy musiało być podjęcie decyzji o ewakuacji.

Należy raz jeszcze raz zaznaczyć, że ewakuację zaplanowano, zorganizowano i przeprowadzono w sposób w pełni profesjonalny, przy udziale najwyższej klasy specjalistów z firmy zajmującej się ochroną. To właśnie po negocjacjach jej pracowników z przedstawicielami marokańskiego wojska udzielona została zgoda na wyjazd, a samo wojsko zapewniło ewakuowanym eskortę na trasie ich przejazdu z bazy na lotnisko.

Odnosząc się do kwestii związanych z zakresem i sposobem komunikowania kwestii dotyczących ewakuacji należy zwrócić uwagę na fakt, że zasady prowadzenia tego typu przedsięwzięć - z uwagi na bezpieczeństwo wszystkich zaangażowanych osób - z definicji wykluczają możliwość poinformowania o szczegółach przygotowywanych akcji samych ewakuowanych. Wynika to nie tylko z zasad prowadzenia akcji ewakuacyjnych, ale również z wieloletniej praktyki w GK PGNiG.

Odpowiedzialność zarówno za bezpieczeństwo osób i mienia, jak też za prowadzenie akcji ewakuacyjnych ponosi wyłącznie GK PGNiG. Odpowiedzialność Związków Zawodowych jest w takich przypadkach wyłączona w całości. Pragnę raz jeszcze podkreślić, że zarówno Zarząd PGNiG SA, jak i zarządy innych spółek Grupy Kapitałowej PGNiG, nigdy nie akceptują nawet najmniejszego ryzyka dla zdrowia lub życia swoich pracowników. W świetle przytoczonych faktów jest rzeczą oczywistą, że dalsze pozostawanie personelu spółki Geofizyka Kraków SA w likwidacji w Maroku oznaczałoby dla niego takie właśnie ryzyko. Decyzji o ewakuacji pracowników nie można zatem ocenić inaczej niż jako w pełni uzasadnionej i - w zaistniałej sytuacji - jako jedynego właściwego sposobu zażegnania coraz większego niebezpieczeństwa.
użytkownik
29.12.2016 (rok temu)
29.12.2016 (rok temu)
[Ktoś] bardzo dobrze opisujesz ten WSZECHWŁADNY nepotyzm w GT i całą sieć układów zarządzającą firmą,która obecnie na rynku usług geofizycznych po likwidacji GK przyjęła pozycję terytorialnego wieprza.Postami popiół i szef niema się co przejmować,bo to zwykłe czopki dopochwowo odbytnicze w użyciu któregoś kierownika,dyr. a może nawet prezesów.Wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku 2017 dla wszystkich którzy chcą pisać prawdę o swoim marnym pracodawcy i lepszej pracy i płacy dla ciężko pracującego terenu.
użytkownik
28.11.2016 (rok temu)
28.11.2016 (rok temu)
Emeryci owszem ale prawie zawsze Ci sami, te same nazwiska chociaż tym razem z małymi wyjątkami,
żadnego biednego emeryta, który ma 1200 zł emerytury raczej nie było.
Ucztują, bawią się, wyjeżdżają tylko bogaci emeryci.
Stowarzyszenie geofizycznych emerytów jak się bawi to zawsze na bogato,.
Biedni raczej tam nie pasują.
Dodam też cytat piosenki a będzie to Grzegorz Markowski "Każde z nas swoje ścieżki ma. Wydeptane i sprawdzone od lat. Czasem myśl mi nie daje spać...."
Niech to tez będzie wskazówką i refleksją dla dawnych współpracowników z Geofizyki
użytkownik
28.11.2016 (rok temu)
28.11.2016 (rok temu)
No i po imprezce geofizycznej!
Jeszcze przed częścią oficjalną widząc "wystrojone" Panie z biurowca z I piętra chciało sie śpiewać piosenkę zespołu Piersi - Bałkanica, "Będzie! Będzie się działo! Będzie zabawa...będzie głośno, będzie radośnie".
Jak to zwykle w naszej GT mnóstwo ploteczek krąży po korytarzach geofizycznych np kto z kim tańczył, o której wychodził, ile zjadł oraz o wypitych ilościach napoju wyskokowego, komu zaszkodził, o pozbawionych ogłady towarzyskiej pracownikach obecnych i byłych, o hałaśliwych śmiechach emerytów, o śmiesznych pozach w tańcu co niektórych no i najważniejsze jakie stroje założyły Panie z I pietra a w szczególności z ważnego działu.
A stoły były obfite i wystawne - wręcz uginały się!
Napoje wyskokowe lały się po stole.
Menu" na bogato" m.in typu japońskiego, ale były też kaczuszki po pekińsku pieczone w pierzynce jabłkowej no i i raczki z kolendrą!
Byli młodzi i starzy, biedniejsi i bogatsi, była uciecha i smutek.
A po..... jak zwykle jedni ukontentowani inni rozczarowani.
Puenta z tego taka - czy nas stać na to wszystko???
Niech odpowie sobie Zarząd w chwili refleksji, niech pomyśli o swoich pracownikach którzy w polu pracują bardzo ciężko szczególnie o tej porze roku za najniższą krajową i muszą utrzymać rodzinę.
Szkoda że nie mogą korzystać z takich wystawności wszyscy pracownicy?
użytkownik
13.09.2016 (2 lata temu)
13.09.2016 (2 lata temu)
Nareszcie zaczynają pojawiać się głosy rozsądku bo jak do tej pory tylko złość była. Żadne to tłumaczenie że jesteśmy zwykłymi pracownikami i nas polityka oraz co się dzieje na tej mitycznej Saharze nie obchodzi. Taka decyzja jak podjęcie tam prac mogło w przyszłości owocować eliminacją spółek podległych PGNIG z rynków północnej Afryki. Kto będzie się liczył poważnie z firmą która w statusie ma etyczne i moralne postępowanie a swoją obecnością na Saharze wspira poniekąd okupanta. Pierwszy dowód na to mamy że dwie firmy z jednej grupy wystartowaly w przetargach Indyjskich i dzięki takiej decyzji GT została odsunięta na kilka lat z wielkiego niemalże większego niż Europa rynku usług geofizycznych. Ktoś w porę zorientował się że tak nie powinno być i wycofał pracowników. Panowie są rozzaleni decyzja bo jak twierdzą ewakuacja była zagrożeniem ich życia a pozostanie nie. Z pewnością każdy z nich znał arabski i miał informacje z pierwszej ręki o nastrojach lokalnej ludności oraz nastawieniu do nich. Trudno gdybać fakt że wszyscy wrócili cało do domow powinien cieszyć.
użytkownik
19.06.2016 (2 lata temu)
19.06.2016 (2 lata temu)
Juz za chwileczkę, już za momencik będziesz w takiej samej sytuacji. GT również nie przetrwa, nie ma takiej opcji. Nie wierzcie w mity - wasza firma, tak jak każda państwowa w tym kraju, jest również fatalnie zarzadzana. Może nie tak beznadziejnie jak GK, bo na to trzeba "Artystów" rodzaju trzech panów S, ale nie na tyle, zeby sobie teraz poradzic. W branży kryzys taki, że nawet wielkie firmy konkurują na rynku usług geofizycznych o drobnice. Western bierze kontrakty, których jeszcze rok temu by nie zauważył. A będzie gorzej...

Na zasilanie z PGNIG nie ma co liczyc, bo rząd potrzebuje pieniędzy na kosztowne programy społeczne, wiec będzie "doic" nieliczne dochodowe firmy panstwowe na maxa. Na "dosypywanie" do spolek-corek zabraknie po prostu kasy. Ofiara tego teraz jest GK a za chwilę będzie GT.

Wiedziałem, że bezinteresowna wredota Polaków wychodzi w takich momentach, ale mimo to taka postawa, jaką ty reprezentujesz nadal mnie brzydzi. Ludzie w GK są rozgoryczeni, bo uwierzyli, że jest to ich firma, identyfikowali się z nią. Sam tak miałem. Pracowali jak umieli, nikt raczej nie działał na szkodę firmy. Byli tacy co kombinowali, jak wszędzie. W Toruniu ich nie ma?

Nikt z pracowników GK nie ponosi winy za zaistniałą sytuację, ponieważ nikt nie miał wpływu na zarządzanie firmą. Winny jest właściciel, czyli Rada Nadzorcza, ponieważ doprowadził do tego, że nieudolny zarząd działał tyle lat. Rada nadzorcza - to zwykła synekura roznych "zasluzonych", a nie nadzor wlascicielski. Winne są związki zawodowe, ponieważ widząc, co się dzieje nie walczyły o zmianę, gdy była jeszcze szansa dla firmy. Przeciętny pracownik nie miał nic do gadania. Ty też jesteś piórkiem, wiec skorzystaj z okazji, żeby za dużo nie powiedzieć.
użytkownik
06.06.2016 (2 lata temu)
06.06.2016 (2 lata temu)
Szanowny Panie Prezesie
Z wielkim zdziwieniem i zaniepokojeniem przeczytaliśmy na łamach Newslettera PGNiG informację,jaka ukazała się w dniu 02.06.2016 o działaniach naprawczych w segmencie geofizycznym. Podpisana przez Pana Prezesa notatka wymaga naszego zdecydowanego sprostowania.Działania konkurencyjne pomiędzy Geofizyką Krakówi Geofizyką ToruńDziałania konkurencyjne pomiędzy Geofizyką Kraków i Geofizyka Toruń były prowadzone od wielu lat,zarówno na rynku krajowym (w tym również w przetargach ogłaszanych przez PGNiG SA) jak i na rynkach zagranicznych. Obie Spółki przygotowywały swoje oferty niezależnie, niejednokrotnie nie mając wiedzy o równoczesnym udziale drugiej Spółki w tym samym przetargu. Zdarzały się sytuacje, że w przypadku uczestnictwa obu Spółek w danym przetargu, Zamawiający zwracał się z prośbą o wyjaśnienie zależności pomiędzy Geofizyką Kraków i Geofizyką Toruń. Oświadczenia składane przez obie Spółki,potwierdzające ich niezależność i dotrzymanie zasad uczciwej konkurencji były każdorazowo akceptowane przez organizatorów przetargu.Insynuowanie w notatce, jakoby Geofizyka Kraków była winna wykluczeniu z przetargu w Indiach Geofizyki Toruń jest więc co najmniej nie na miejscu i jest tym bardziej niedorzeczne, że w innych przetargach ten sam Zamawiający (ONGC) akceptował oferty składane przez obie Spółki. Podobnie zresztą jak inny narodowy operator indyjski, firma Oil India Limited, która w ostatnich dniach przyznała kontrakt Geofizyce Kraków w zakresie przetwarzania i interpretacji danych sejsmicznych pomimo jednoczesnego udziału Geofizyki Toruń w tym samym przetargu. Odnosząc się do zarzutów wejścia Geofizyki Kraków na rynek indyjski, na którym Spółka toruńska zbudowała rozpoznawalna markę, chcielibyśmy przedstawić kilka przykładów, w których to Geofizyka Toruń ostro konkurowała na rynkach, na których to nasza Spółka miała już dobrą i ugruntowaną pozycję. 1.W Pakistanie gdzie Geofizyka Kraków działa od 1998 roku, Geofizyka Toruń weszła z ofertami i uzyskała kontrakty od długoletnich klientów Geofizyki Kraków takich jak: MOL, PPL iPOL.2. W Czechach i na Słowacji (Geofizyka Kraków weszła na ten rynek już w latach dziewięćdziesiątych),po wejściu Geofizyki Toruń w roku 2013 miała miejsce kuriozalna sytuacja,gdzie w ostatnim etapie jednego z przetargów dla wieloletniego Klienta naszej firmy konkurowały ze sobą tylko dwie Geofizyki z Polski, a zaoferowane przez Spółkę toruńską finalne ceny były na granicy opłacalności projektu.3.W Omanie(okres od 2014 do 2015roku),gdzie po uzyskaniu jednego z największych kontraktów w dziejach polskich prac geofizycznych(kontrakt na ponad 100 mln złotych),znów pojawia się Geofizyka Toruń,dyskredytując pozycje Geofizyki Kraków i zakładając podmiot konkurencyjny,czym spowodowała stratę wizerunkową i finansową dla Geofizyki Kraków.Sprzęt niespełniający wymagań kontrahentów Nieprawdziwa jest również informacja, że nie posiadamy sprzętu spełniającego wymagania klientów na realizację prac geofizycznych. W minionym czasie spółka przechodziła prekwalifikację dla klientów w kraju jak i poza granicami, a sprzęt był na bieżąco naprawiany i certyfikowany,zgodnie z najwyższymi standardami jakości,obowiązującymi w tego typu biznesie. Pomimo tak bardzo konkurencyjnego i trudnego rynku usług akwizycji danych sejsmicznych, w ostatnich latach nasza firma nie została odrzucona z powodu niespełnienia wymagań technicznych,czy też wiedzy i doświadczenia personelu. O tym, że sprzęt spełnia najwyższe kryteria techniczne świadczy realizacja w 2016 roku kontraktów w Polsce, Austrii,Maroku i Pakistanie. W każdym rodzaju naszej działalności (sejsmika, geofizyka wiertnicza, processing czy interpretacja) wykorzystujemy sprzęt taki sam,jak używany przez inne firmy z nami konkurujące i nie odbiegający od nich pod względem jakości,pochodzenia ani tym bardziej stanu technicznego.Zadłużenie spółki Kolejnym zarzutem pod adresem Spółki jest informacja o poziomie zadłużenia Geofizyki Kraków. Faktem jest że od 2012 Geofizyka Kraków boryka się z trudnościami finansowymi na skutek wojny w Libii i utraty tam sprzętu o wartości przekraczającej 20 mln zł.Z pełną mocą trzeba jednak podkreślić, że informacja o poziomie zadłużenia naszej firmy była na bieżąco monitorowana i raportowana do właściciela Spółki i Rady Nadzorczej.
Na przedstawiony w Newsletterze poziom zadłużenia w wysokości 95 mln PLN składają się pozycje, które nie wymagają natychmiastowego uregulowania. Największą pozycją są zobowiązania wobec właściciela (obligacje, pożyczka celowa na realizację kontraktów w Pakistanie i Maroku, cash pooling), których zaciągnięcie poprzedziła pozytywna ocena wiarygodności Spółki i podpisanych kontraktów. Geofizyka Kraków ma również aktywneumowy leasingowezawarte na zakup specjali
użytkownik
02.06.2016 (2 lata temu)
02.06.2016 (2 lata temu)
Co ma kompania Weglowa do watkow GK. Fakt faktem Spolka byla od kilku lat do teraz wlacznie w zadluzeniu. Nie radzila sobie na rynku uslug geofizycznych rowniez z tego powodu ze rynek obecnie jest trudny. Trudno zdobyc kontrakt czasem trzeba robic po kosztach.
Co jest nierzetelnego w komunikacie PGNIG moze kwota zadluzenia - za mala??
Pisano tez w prasie o kontrakcie w Maroku czy GK pozyskala go juz i pracowala tam czy tylko zarejestrowala biuro? Mowa tez o rozmowach z Iranem . Z Iranem teraz rozmawiaja wszyscy liczacy sie gracze, czy jakis kontrakt GK pozyskala na tamtym rynku? I juz pracuje albo mobilizuje się. Jaki pakiet prac miala GK na rok 2016? Czy nie byly to raczej tematy z PGNIG tkz kroplowki.
użytkownik
02.06.2016 (2 lata temu)
02.06.2016 (2 lata temu)
Oficjalna Info z PGNIG.
Chyba artykul z Gazety Krakowskiej jak widac nie dokonca byl rzetelny. No i dzieki GK jak widac obie firmy wylecialy z Indii i kontraktow dla ONGC - pogratulowac !!!

Działania naprawcze w segmencie geofizycznym GK PGNiG 02.06.2016
​Szanowni Państwo,

Rozpoczęliśmy działania naprawcze w segmencie geofizycznym Grupy Kapitałowej PGNiG. Chcemy stworzyć jeden silny ośrodek, który będzie skutecznie konkurował na krajowym i zagranicznym rynku usług geofizycznych.

Spółki należące do Grupy Kapitałowej PGNiG w Krakowie i Toruniu oferują i wykonują obecnie podobne usługi. Konkurują ze sobą o trudny i kurczący się rynek, a niejednokrotnie blokują się wzajemnie w pozyskiwaniu kontraktów zagranicznych. Stało się tak np. w 2015 r., kiedy Geofizyka Kraków SA złożyła ofertę w przetargu indyjskim, pomimo uczestniczenia w nim Geofizyki Toruń SA i zastrzeżenia zleceniodawcy (ONGC Ltd) wskazującego, że dwie spółki należące do tej samej grupy nie mogą brać w nim udziału. W wyniku tego, obie firmy zostały wykluczone i straciły na 3 lata możliwość uczestnictwa w przetargach największej indyjskiej firmy z sektora nafty i gazu. Należy dodać, że był to rynek, na którym Geofizyka Toruń prowadziła prace od kilkudziesięciu lat i na którym zbudowała rozpoznawalną markę.

Obecna sytuacja ekonomiczna w Geofizyce Kraków jest bardzo trudna. Spółka przynosi od kilku lat straty. Zadłużenie na koniec kwietnia 2016 r. wzrosło do ponad 95 mln zł. Od początku bieżącego roku spółka zaprzestała regulowania zobowiązań handlowych wobec dostawców i podwykonawców. Sytuację pogarsza fakt, że Geofizyka Kraków SA od dawna nie posiada sprzętu spełniającego wymagania kontrahentów na realizację prac geofizycznych. Brakuje też środków na ich zakup. Efektem tego są olbrzymie trudności w pozyskaniu rentownych kontraktów na bardzo konkurencyjnym i trudnym rynku.
Geofizyka Toruń SA jest z kolei w dobrej i stabilnej kondycji finansowej. Posiada nowoczesny sprzęt geofizyczny, ma także zapewniony portfel zleceń na obecny rok i częściowo także na kolejne lata.

Z powyższych powodów na bazie Geofizyki Toruń SA wspartej zasobami materialnymi i intelektualnymi Geofizyki Kraków SA, zbudowany zostanie jeden silny podmiot. Chcemy w ten sposób uratować część potencjału i miejsc pracy krakowskiej spółki, a także odzyskać utracone rynki zagraniczne. Pomimo niskich obecnie cen serwisu geofizycznego, nie zamierzamy zmniejszać nakładów na poszukiwanie i rozpoznanie złóż. Potrzebujemy profesjonalnego i konkurencyjnego wykonawcy, który zapewni nam jak najlepsze usługi.

Działania restrukturyzacyjne w Geofizyce Kraków muszą być podjęte natychmiast. Zarząd PGNiG SA pracuje obecnie nad szczegółami działań naprawczych. Ostateczne decyzje zostaną podjęte po przeprowadzeniu kompleksowego audytu w spółce i we współpracy ze stroną społeczną.

O dalszych zmianach będziemy konsekwentnie informować.

Z poważaniem,
Piotr Woźniak, Prezes Zarządu PGNiG SA
użytkownik
02.06.2016 (2 lata temu)
02.06.2016 (2 lata temu)
Tyle lat nic nie robienia. A teraz zacząć pracować!!!!! To straszne! Depresja pewna. Szkoda tylko tych rodzin geofizycznych gdzie mamusia lub tatuś i brat i wujek i ciocia i szwagier . Całe rodziny. To jest problem. Myślę że potrzeba ustanowić specjalny fundusz dla tych ...... Co na to związki zawodowe, tak licznie reprezentujące załogę?
użytkownik
05.10.2015 (3 lata temu)
05.10.2015 (3 lata temu)
a jak aktualnie ma sie sytuacja co do wyplat w GEOFIZYKA TORUŃ? bo wiem ze Geofizyka Toruń (GT) oferuje szeroki zakres zintegrowanych usług geofizycznych na potrzeby poszukiwań konwencjonalnych i niekonwencjonalnych złóż ropy naftowej i gazu ziemnego, wód geotermalnych, a także lokalizacji i monitoringu podziemnych zbiorników. czyli cos dla mnie a przenosze sie do torunia i praca tam bylaby w sam raz dla mnie.
użytkownik
12.06.2015 (3 lata temu)
12.06.2015 (3 lata temu)
I jeszcze mam takie pytanie... od jakiegoś czasu systematycznie pojawia sie oferta pracy jako geolog/geofizyk. W obowiazkach jest zbieranie danych geol i interpretacja danych geofizycznych. Pytanie do pracowników czy to faktycznie taki rodzaj pracy? Czy to tylko tak ładnie napisane w ogloszeniu jest, a w rzeczywistości bedzie się pomocnikiem wiertacza czyli najgorsza robota?
użytkownik
21.04.2015 (3 lata temu)
21.04.2015 (3 lata temu)
Widziałaś taki cyrograf? Nikt czegoś takiego nie podpisywał. Owszem, był, ale nie związany ze zwolnieniami "zakaz konkurencji", a i to nie na wszystkich stanowiskach. Wręcz przeciwnie, gdyby koniunktura się poprawiła, to zwłaszcza ci, którzy coś tam potrafili i nie byli na bakier z dyscypliną wrócili by w pierwszej kolejności. Oprócz umów na czas nieokreślony są umowy na czas określony, czy na czas "projektu" i takie można bez problemu zawrzeć gdyby zaszła konieczność zwołania kolejnych grup, bo stał się cud i pojawiło się zapotrzebowanie na tyle długotrwałe, by był sens wyposażania kolejnych ekip w sprzęt.
Niestety zapotrzebowania w Polsce na utrzymanie ze trzech czy czterech firm geofizycznych "nie ma i nie będzie", a w krajach w których kiedyś były kontrakty - Syria, Libia, Pakistan - teraz jest taki bardak, że można zapomnieć o pracy w tamtych terenach.
użytkownik
16.03.2015 (3 lata temu)
16.03.2015 (3 lata temu)
Warszawa, 16.12.2014 r.


Pan
xxxxxxx Wicepremier
Minister Gospodarki

INTERPELACJA w sprawie osłabienia sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań złóż gazów łupkowych, przez planowaną sprzedaż spółki Geofizyka Toruń S. A.

Szanowny Panie Premierze!

Na podstawie art. 192 Regulaminu Sejmu przedkładam Panu Premierowi interpelację poselską w sprawie osłabienia sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań złóż gazów łupkowych, przez planowaną sprzedaż spółki Geofizyka Toruń S. A.
Za pośrednictwem poczty elektronicznej otrzymałem list od pracowników spółki Skarbu Państwa Geofizyki Toruń S.A., którzy zwrócili się do mnie z prośbą o interwencję do Pana Premiera. Autorzy pisma są nie tylko zatroskani o swoje miejsca pracy, a zatem o swoją przyszłość, ale też o losy Polski.
Należy w tym miejscu przypomnieć, że Geofizyka Toruń, założona w 1966 roku, będąca częścią Grupy Kapitałowej PGNiG, świadczy szeroki zakres zintegrowanych usług geofizycznych na potrzeby poszukiwań konwencjonalnych i niekonwencjonalnych złóż ropy naftowej i gazu ziemnego, wód geotermalnych, a także lokalizacji i monitoringu podziemnych zbiorników. Jest szczególnie potrzebna Polsce w perspektywie rozwoju gospodarczego naszego kraju.
GT to doświadczona firma, która jest międzynarodowym kontraktorem geofizycznym świadczącym usługi w Europie (m.in. jest obecna na Węgrzech, w Czechach i Chorwacji, a od 2001 r. firma wykonuje w Niemczech badania obejmujące poszukiwanie węglowodorów, złóż geotermalnych oraz podziemnych zbiorników.), Azji (od wielu lat realizuje duże projekty w Indiach, gdzie m.in. przyczyniła się do odkrycia największego lądowego złoża ropy naftowej w stanie Radżastan), Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Bliskim Wschodzie. Firma realizuje też projekty sejsmicznie. Jest szczególnie potrzebna Polsce, która zabiega o względną niezależność i pełne bezpieczeństwo energetyczne, w tym paliwowe.
Autorzy listu przywołują "niepokojące pogłoski o planowanej prywatyzacji Geofizyki Toruń S. A." Piszą: "W niedawnym okresie kilkukrotnie zmieniały się plany w stosunku do naszej firmy. Niedawno istniał pomysł konsolidacji sektora poszukiwawczego, wszystko wskazuje jednak na to, że zakończyło się to niepowodzeniem." I dalej: "Kieruje nami nie tylko troska o miejsca pracy. W naszej opinii pozbywanie się przez podmiot Skarbu Państwa, jakim jest Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo prężnie działającej firmy poszukiwawczej jest strategicznym błędem, który odbije się na przyszłości sektora naftowo-gazowego w Polsce. Ponadto, nasza firma jest jednym z głównych pracodawców w Toruniu i jej ewentualne ograniczenie zatrudnienia będzie miało katastrofalne skutki dla Miasta i Regionu." I podsumowują: "Sektor naftowo-gazowy ma w skali Polski wymiar strategiczny. Jak widać, właściciel, czyli Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo i siły polityczne, które za nim obecnie stoją, nie kierują się interesem narodowym, tylko innymi racjami. Jakimi?" - pytają.
W opiniach o firmie pojawia się wiele głosów krytycznych i pełnych niepokoju. Szczególnie bulwersuje polityka kadrowa w firmie, zwalniania młodych, przyszłościowych pracowników, a utrzymywanie na siłę "starych wyjadaczy". Oto jedna z charakterystycznych opinii: "Można być ochlejem, ale wystarczy być kolegą tego czy tamtego i pracujesz dalej. Ludzie, którzy się starają mają dziwnym trafem słabe noty (...) Potem myk i Cię nie ma. Tu nie wyślemy, tam przesuniemy, ojca, syna, zięcia wciśniemy, a ty na zieloną trawkę...".
W związku z powyższym mam następujące pytania do Pana Premiera:
- Jak wysokie premie od zysku Zarząd firmy wypłacił swoim członkom w tym roku?
- Ilu pracowników zwolniono z firmy tylko w tym roku pod pretekstem braku pracy?
- Czy prawdą jest, że: "w pierwszej kolejności zwolniono osoby spoza układu i bez znajomości" (z opinii o firmie)?
- Dlaczego Grupa Kapitałowa PGNiG nie zdecydowała się na konsolidację sektora poszukiwawczego, w tym Geofizyki Toruń S. A., tylko planuje jej sprzedaż?
- Czy sprzedaż tak ważnej firmy, a zatem rezygnacja PGNiG z kontroli nad nią, nie osłabi sektora naftowo-gazowego w Polsce, szczególnie w obszarze poszukiwań
złóż gazów łupkowych?
- Czy prawdą jest, że ostatnio została przeprowadzona przez firmę zewnętrzną wycena Geofizyki Toruń S. A. pod kątem jej sprzedaży zagranicznemu (niemieckiemu czy rosyjskiemu?) kontrahentowi?
- Czy nie obawia się Pan Premier, że nowy właściciel, nie związany z Toruniem, zwolni kolejnych pracowników Geofizyki Toruń S. A., która jest jednym z głównych pracodawców w mieście, co spowoduje zwiększenie bezrobocia na tym lokalnym, wąskim rynku pracy?
Będę wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytania.
Pozostaję w szac
użytkownik
10.03.2015 (3 lata temu)
10.03.2015 (3 lata temu)
Panowie ant i ęć:

Co do formy eseju zapewne macie rację - powinienem to wyrzucić do załączników. Teraz jednak wazniejsza jest część druga - doprecyzowanie geologiczne. Dlatego czekamy, że chcemy mieć miejsce dokładniej. A chcemy bo mozemy chcieć - przez 7 lat namnożyło sie geofizycznych, magnetotellurycznych etc. etc. metod. Plus hydrogeolog z doswiadczeniem z Rogóźna.

Panom się zdaje, że rządzic jest tak prosto - a ludzie są cholernie niesterowalną materią. Przede wszystkim staram sie nie szkodzić - ta zasada mi się w życiu sprawdziła. Pewnych rzeczy się nie robi. Z jednego stowarzyszenia wyszedłem dzień po tym jak jego przedstawiciel po uscisnięciu ręki burmistrza rozdał po miescie bijące weń ulotki.

Blondynkę zlokalizowałem. Nic do niej nie mam - na zastrzeżenia starałem się odpowiedzieć merytorycznie.

Czy Socha da forsę na przejedzenie i wodotryski wątpię. Ta nasza - jak to jeden z Panów zabawnie ujął "rada naukowa" Mu nie pozwoli. Referendum odwołujące to para w gwizdek - dużo ludzkiego wysiłku na dzieło zniszczenia - i to nieświęte. Nie lepiej sie dogadać? Oczywiscie jakby co to gruby kij mamy - ale wolimy mówic cicho i grzecznie.

żeby samemu pozbierać w całość stowarzyszenia i zrobić jakiś ozo-BCC to trzeba miec PO CO. Będzie pozytywna geosynoptyka i miejsce pod odwiert - to wtedy tak. Ale i tu wiodąca jest rola Burmistrza.

Opinie o Prezesie Stasiaku słyszałem - ale nie przesadzajmy, facet nie kieruje przedszkolem. Nikt nie musi studiowac Jego charakteru - wystarczy dac poznac swój własny. Ja już musiałem pracowac w zyciu z tyloma ludźmi bez charakteru, ze jak juz ktos go ma - to Bogu dzieki! Z Jego opinią nt. ciepłowni sie zresztą zgadzam.

Odejscie Sochy do Sejmu jest niedobre z tych samych powodów jak Jego odwoływanie. Ktos tu to krótko ujął: tramwaj fiuuuut! Ale to sprawa Jego sumienia czy będzie uciekał z tonacego okrętu jak Lord Jim czy zachowa sie jak Nałęcz Socha wg zasad Nałęcza Korzeniowskiego....8^). Sochów wersja herbowa wiać nie będzie - vitam impendere vero. To ta "Zbroja" Kaczmarskiego z eseju.

Co do Pana Gizińskiego jako burmistrza. Fakt - człowiek z kreatywna wizja miasta. W końcu to ją TERAZ realizujemy. Ale mimo to - nie wierze w powroty. Nie widziałem woli walki w ostatnich wyborach. G&G to sa ludzie właśnie ZBYT kulturalni do polityki - no co, z takim Rzepeckim pójdą się ścigac, Panowie myślą? Ludzie w ozo bardziej Imć Gizińskiemu zawidzą sukcesu materialnego, niż zależy im na takimże sukcesie własnym. Ozodufki, polactwo, whatever...Nie wybiorą Pana Piotra NAWET JESLI WYSTARTUJE - W CO WąTPIę.

Mozemy odwołac się do młodych - tylko do jakich? Tych hejtusiów z tego forum? Tych, co tylko marza o wyjeździe z kraju? Owszem - jest garstka studentów, licealistów.... ale oni w wybory pójdą na imprezę, wypiją, potańczą. "Polskośc to nienormalność" - Szczerbiec to - wg Policji - "symbol faszystowski". Jeszcze kilka lat temu nie sadziłem, ze przyjdzie mi wybierac między byciem liberałem a byciem Polakiem.

Skarbnik miasta to ma być własnie fachman od krecenia kasą - a nie świety Franciszek. Zarzucacie Mu Panowie, że motał w Zgierzu? Ktos coś takiego tu chyba pisał... To, ze facet żyje kosztem swoich wrogów a nie przyjaciół to chyba zaleta, nieprawdaż? Nawet Panowie przyznaja, ze kreatywny to Pan Jarosław jest! Ja dzisiaj uściubiłem 65 tys. PLN extra. /Panie Piotrze W. jak Pan to czyta - w Pana ręce!/ Potrafie docenić artyste w tym fachu w Skarbniku!
Jeżeli nie odnalazłeś interesujących Cię wpisów dla hasła "geofizycznych"
załóż nowy temat

Edycja / zgłoszenie nadużycia dotyczące wpisu nr
Formularz odpowiedzi
 

Chcę zamieścić
Proszę wpisać treść wiadomości (min. 10 znaków)
Wybierz zdjęcia z dysku lub przeciągnij je tutaj
możesz dodać jedno lub kilka zdjęć jednocześnie
można publikować jedynie zdjęcia w formacie JPG
maksymalna wielkość każdego zdjęcia - 4MB
dołącz:
wpisano znaków: 0
Wpisz, jak chcesz się przedstawić
Proszę uzupełnić podpis (min. 3 znaki)
E-mail
Nieprawidłowy adres e-mail
Numer telefonu
Nieprawidłowy numer telefonu
Aby wysłać wiadomość należy zaakceptować regulamin

Edycja / zgłoszenie nadużycia dotyczące wpisu nr  

Wczytywanie danych...
  1. Jeśli chcesz zmienić lub usunąć treść komentarza który sam dodałeś - podaj kod zgłoszenia który otrzymałeś na swój adres e-mail w chwili dodania komentarza a następnie przejdź do edycji wpisu:
  2. Jeśli nie pamiętasz/nie znasz swojego kodu zgłoszenia, a chcesz zmienić lub usunąć treść komentarza skorzystaj z poniżej przestawionej opcji:
Jeśli chcesz usunąć komentarz który wybrałeś uzupełnij swoje dane zgłaszającego, a następnie dokonaj opłaty administracyjnej w wysokości 200,00 zł za usunięcie wybranego komentarza.
* Serwis gwarantuje poufność poniżej udostępnianych danych
Wpisz swoje imię i nazwisko
Nieprawidłowy PESEL lub NIP
Wpisz miasto i kod pocztowy
Wpisz nazwę ulicy i numer domu
Nieprawidłowy adres e-mail
 

WYCIĄG Z REGULAMINU

  1. Operator nie przyjmuje i nie realizuje reklamacji oraz zgłoszeń w zakresie warstwy merytorycznej wystawianych Opinii.
  2. Reklamacje w sprawach związanych z dodawanymi Opiniami wyłącznie w zakresie ujawnienia w nich słów oraz treści posiadających charakter szykanujący, dyskryminujący, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej lub etnicznej, faszystowskich, pornograficznych, powszechnie uznane za wulgarne lub propagujące przemoc, reklamy, cenniki, ogłoszenia, oferty mogą być kierowane do Operatora za pośrednictwem formularza reklamacyjnego Serwisu dostępnego poniżej pod nazwą „ocenzuruj treści”.
  3. Osoba zgłaszająca wniosek „ocenzuruj treści” obowiązana jest do prawidłowego wypełnienia formularza reklamacyjnego, o którym mowa w powyższym punkcie, w szczególności poprzez wskazanie powodu zgłoszenia reklamacji, wykazanie zasadności reklamacji, podanie danych identyfikujących osobę zgłaszającą reklamację, w tym w szczególności imienia i nazwiska, adresu e-mail, numeru telefonu, podanie danych identyfikujących Opinię, której dotyczy reklamacja, a także konkretnego uzasadnienia związanego ze składaną reklamacją.
  4. Reklamacje rozpatrywane są przez Operatora w kolejności otrzymywanych zgłoszeń, w terminie 90 dni od daty otrzymania kompletnego zgłoszenia przez Operatora, pod warunkiem prawidłowego wypełnienia formularza reklamacyjnego przez zgłaszającego reklamację.
  5. Operator zastrzega, że zgłoszenia niekompletne, niezgodne z niniejszym wyciągu z regulaminu, zawierające nieprawidłowe lub nieprawdziwe informacje zostaną automatycznie usunięte z kolejki oczekujących na rozpatrzenie, bez dalszej ich weryfikacji oraz bez udzielenia odpowiedzi.
  6. Reklamacje zgłaszane w innym zakresie oraz innej formie niż wskazana w niniejszym paragrafie są automatycznie usuwane z systemu i nie są przekazywane i rozpatrzenia przez Operatora.
  7. Formularz ocenzuruj treści

Edycja / zgłoszenie nadużycia dotyczące wpisu nr  

  1. Operator nie przyjmuje i nie realizuje reklamacji oraz zgłoszeń w zakresie warstwy merytorycznej wystawianych Opinii.
  2. Reklamacje w sprawach związanych z dodawanymi Opiniami wyłącznie w zakresie ujawnienia w nich słów oraz treści posiadających charakter szykanujący, dyskryminujący, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej lub etnicznej, faszystowskich, pornograficznych, powszechnie uznane za wulgarne lub propagujące przemoc, reklamy, cenniki, ogłoszenia, oferty mogą być kierowane do Operatora za pośrednictwem formularza reklamacyjnego Serwisu dostępnego poniżej pod nazwą „ocenzuruj treści”.
  3. Osoba zgłaszająca wniosek „ocenzuruj treści” obowiązana jest do prawidłowego wypełnienia formularza reklamacyjnego, o którym mowa w powyższym punkcie, w szczególności poprzez wskazanie powodu zgłoszenia reklamacji, wykazanie zasadności reklamacji, podanie danych identyfikujących osobę zgłaszającą reklamację, w tym w szczególności imienia i nazwiska, adresu e-mail, numeru telefonu, podanie danych identyfikujących Opinię, której dotyczy reklamacja, a także konkretnego uzasadnienia związanego ze składaną reklamacją.
  4. Reklamacje rozpatrywane są przez Operatora w kolejności otrzymywanych zgłoszeń, w terminie 90 dni od daty otrzymania kompletnego zgłoszenia przez Operatora, pod warunkiem prawidłowego wypełnienia formularza reklamacyjnego przez zgłaszającego reklamację.
  5. Operator zastrzega, że zgłoszenia niekompletne, niezgodne z niniejszym wyciągu z regulaminu, zawierające nieprawidłowe lub nieprawdziwe informacje zostaną automatycznie usunięte z kolejki oczekujących na rozpatrzenie, bez dalszej ich weryfikacji oraz bez udzielenia odpowiedzi.
  6. Reklamacje zgłaszane w innym zakresie oraz innej formie niż wskazana w niniejszym paragrafie są automatycznie usuwane z systemu i nie są przekazywane i rozpatrzenia przez Operatora.
  7. Formularz ocenzuruj treści

Najpopularniejsze tematy na forum

lubfarm Lublin

Lębork

Lublin

tarnowskie Góry

Głogów

Gogolin

Miechów

Proszowice

Dzierżoniów szymanski Jacek

Warszawa

Kłodzko

Hydraulik Zabrze

Kluczbork

Sopot

jastrzebie Zdrój

Tychy

Pruszków

Kraków

Wolbrom
szatniarz Warszawa

Bydgoszcz

Karpacz

Błonie

Gliwice

tatuum Opole Asystentka poszukuje pracy jako stomatologiczna miejsce wawer Warszawa

uber Kraków

uber taxyfi Kraków taxify Kraków dabrowa gornicza Walcownia wroclawskie Warszawa Bielany Tczew

Kielce

Sprzątaczka Kielce

Tarnów

Suwałki

Siechnice wlkp Grodzisk print polska mazowiecki Grodzisk
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 najgorsza-praca.pl | regulamin